Hoe werkt LEGO Ideas? — Bricking Awesome Doorgaan naar inhoud
Voor 08:00 besteld, morgen gratis geleverd!
Voor 08:00 besteld, morgen gratis geleverd!
Hoe werkt LEGO Ideas? - Bricking Awesome

Hoe werkt LEGO Ideas?

Droom jij ervan om je eigen LEGO set in de winkelrekken te zien liggen en zo een centje bij te verdienen? Met LEGO Ideas kan het!

LEGO Ideas is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het LEGO-universum, want heel wat leuke sets zijn via dat programma ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan The Globe (21332), The Grand Piano (21323) en The Orient Express (21344).

Al die sets werden bedacht en ontworpen door fans zoals jij en ik, die nu een aardig centje bijverdienen dankzij hun idee, maar hoe werkt het precies?

Het idee

Alles begint natuurlijk met een geweldig idee. Je hebt een uniek idee nodig, maar tegelijkertijd moet het ook een grote groep mensen aanspreken. Uiteraard zijn er ook enkele regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag je bijvoorbeeld geen set voorstellen dat werd gebaseerd op een huidige licentie van LEGO (zoals Star Wars of Minecraft). Je idee moet ook stroken met de waarden en normen van LEGO. Een volledig overzicht vind je op de officiële pagina.

Je idee bouwen en indienen

Na het bedenken van een idee kan het bouwen beginnen. Dit kan zowel met echte fysieke LEGO-blokjes, of softwarematig via een tool zoals Bricklink Studio. Neem mooie foto’s van je ontwerp en neem je tijd om een uitgebreide omschrijving op papier te zetten. Na het indienen van je idee, wordt het idee beoordeeld door LEGO.

Stemmen verzamelen

Wordt je idee goedgekeurd, dan is het tijd om stemmen te gaan ronselen! Binnen de eerste dagen moet je idee minstens 100 stemmen krijgen. Heb je die drempel gehaald, dan krijg je een jaar de tijd om 1.000 stemmen te behalen. Daarna krijg je zes maanden om 5.000 stemmen te halen. Behaal je die drempel, dan krijg je nog eens zes maanden de tijd om 10.000 stemmen te halen. Gelukt? Gefeliciteerd! Je staat nu een stap dichter bij het realiseren van je droom!

LEGO Review

Het behalen van 10.000 stemmen betekent niet dat je set meteen in de winkelrekken komt te liggen, maar dit betekent dat je idee zal worden meegenomen in de volgende LEGO Review. Drie keer per jaar zit het LEGO team samen om te bespreken welke gekwalificeerde ideeën officieel zullen worden geproduceerd. Hier moet het LEGO team overwegen hoe haalbaar je idee is, bijvoorbeeld op het vlak van licenties en veiligheid. In januari, mei en september kondigt LEGO de winnaars aan.

Productieproces

Je idee werd uitgekozen door LEGO, gefeliciteerd! Nu nemen de LEGO designers het over. Zij maken de finale versie van je ontwerp en brengen alles in orde qua licenties, verpakking, instructies, marketing, etc. Dit proces neemt meestal een 6-tal maanden in beslag.

Word rijk!

Oké deze stap moet je helaas met een korreltje zout nemen. Uiteraard word je beloond voor je idee en werk, maar je zal er wellicht geen villa mee kunnen kopen. Vorige winnaars van LEGO Ideas mogen geen concrete bedragen noemen, maar een winnaar meldt wel dat hij met zijn inkomsten een nieuwe auto heeft kunnen kopen. Het was geen Ferrari, maar een ‘gratis’ auto is altijd mooi meegenomen.

Als officiële ‘fan designer’ krijg je uiteraard eeuwige naam en faam, maar je krijgt ook tien exemplaren van het finale product en 1% van de total netto-omzet.

Doorstaat je idee de LEGO Review niet, dan krijg je alsnog een troostprijsje. Je mag namelijk 3 LEGO sets uitkiezen, met een totale maximumwaarde van 500 dollar.

Veel succes!

Vorig artikel LEGO Ideas Stamboom (21346) onthuld voor lancering in februari

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden